Powrót do listy

Pasta z selera z białym pieprzem i pieczarkami do pajdy chleba

Pasta z selera z białym pieprzem i pieczarkami do pajdy chleba
Pasta z selera z białym pieprzem i pieczarkami do pajdy chleba

Składniki:

 

Seler 2 szt

Jabłko 2 szt

Pieczarki 400 g

Cebula żółta 200 g

Biały pieprz 1/6 łyżeczki

Olej rzepakowy

Sól

Pajdy chleba

Majeranek

Natka pietruszki

 

Przygotowanie:

 

Umyte selery w kawałkach wykładamy na blachę, podlewamy odrobiną wody i solimy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180C na 20min. Na patelni usmażyć cebulę, jabłka, dodać pokrojone nóżki pieczarek i smażyć na rumiano. Doprawić majerankiem.

Selera, jabłka, cebulę i pieczarki przełożyć do blendera. Dodać olej ze smażenia pieczarek, biały pieprz i zmiksować. Używać jako pastę do smarowania pieczywa. Udekorować  usmażonymi posiekanymi główkami pieczarek z czosnkiem i natką pietruszki