Powrót do listy

Pieczeń rzymska ze szparagami

pieczeń rzymska
Pieczeń rzymska ze szparagami

składniki:

•     Karkówka wołowa w kawałku ( będziemy mielić sami )

•     Cebula

•     Sól

•     Pieprz

•     Czosnek 3 ząbki

•     Majeranek

•     Natka

•     Rozmaryn

•     Tymianek

•     Cytryna

•     plastry szynki długo dojrzewającej polskiej  do wyłożenia foremki

•     pęczek szparagów

 

 

Sałatka z pomidorów, cieciorki i sałaty rzymskiej:

•     pomidory

•     ogórek

•     cieciorka - ugotowana

•     chili

•     limonka

•     kolendra

•     sałata rzymska/pekińska

 

Karkówkę kroję na mniejsze kawałki i mięlę. Do mielenia mięsa dodaję również czosnek oraz czosnek w proporcji 1kg mięsa/ 20 dkg dodatków. Do zmielonego mięsa i cebuli dodaję garść majeranku oraz dużą ilość pieprzu oraz trochę świeżego rozmarynu i tymianku. Po wymieszaniu dodaję odrobinę wody. Mięso zbijam w jednolitą całość.

 

Keksówkę wykładam szynką długodojrzewającą i wykładam na nią mięso mielone. Brytfankę wypełniam do połowy i kilka razy uderzam nią o blat. Następnie na wierzchu kładę kilka szparagów i przykrywam je resztą mięsa, tak aby całkowicie wypełniło keksówkę. Górę pieczeni pokrywam szynką. Wkładam do piekarnika na godzinę w 180 stopniach.

 

Do pieczeni zrobię sałatkę z pomidorów i cieciorki. Pozostałe szparagi kroję w drobną kostkę i podduszam na maśle. Z ogórka wykrawam pestki i siekam. Kroję papryczkę chilli oraz pomidora – w drobną kostkę. Sałatę rzymską drobno siekam i wrzucam z warzywami do miski. Dorzucam cieciorkę, kolendrę i skrapiam sokiem z limonki. Na koniec warzywa solę i polewam oliwą. Dodaję szparagi z patelni i mieszam.

 

Pieczeń podaję w towarzystwie sałatki.