Pieczeń rzymska ze szparagami

pieczeń rzymska
pieczeń rzymska
Pieczeń rzymska ze szparagami

składniki:

• Karkówka wołowa w kawałku ( będziemy mielić sami )

• Cebula

• Sól

• Pieprz

• Czosnek 3 ząbki

• Majeranek

• Natka

• Rozmaryn

• Tymianek

• Cytryna

• plastry szynki długo dojrzewającej polskiej do wyłożenia foremki

• pęczek szparagów

Sałatka z pomidorów, cieciorki i sałaty rzymskiej:

• pomidory

• ogórek

• cieciorka - ugotowana

• chili

• limonka

• kolendra

• sałata rzymska/pekińska

Karkówkę kroję na mniejsze kawałki i mięlę. Do mielenia mięsa dodaję również czosnek oraz czosnek w proporcji 1kg mięsa/ 20 dkg dodatków. Do zmielonego mięsa i cebuli dodaję garść majeranku oraz dużą ilość pieprzu oraz trochę świeżego rozmarynu i tymianku. Po wymieszaniu dodaję odrobinę wody. Mięso zbijam w jednolitą całość.

Keksówkę wykładam szynką długodojrzewającą i wykładam na nią mięso mielone. Brytfankę wypełniam do połowy i kilka razy uderzam nią o blat. Następnie na wierzchu kładę kilka szparagów i przykrywam je resztą mięsa, tak aby całkowicie wypełniło keksówkę. Górę pieczeni pokrywam szynką. Wkładam do piekarnika na godzinę w 180 stopniach.

Do pieczeni zrobię sałatkę z pomidorów i cieciorki. Pozostałe szparagi kroję w drobną kostkę i podduszam na maśle. Z ogórka wykrawam pestki i siekam. Kroję papryczkę chilli oraz pomidora – w drobną kostkę. Sałatę rzymską drobno siekam i wrzucam z warzywami do miski. Dorzucam cieciorkę, kolendrę i skrapiam sokiem z limonki. Na koniec warzywa solę i polewam oliwą. Dodaję szparagi z patelni i mieszam.

Pieczeń podaję w towarzystwie sałatki.

podziel się: