Powrót do listy

Pieczona kaczka w pomarańczowo-sojowej glazurze

pieczona kaczka

Kaczka

Marynata i glazura:

Skórka z 2 pomarańczy

Pół szklanki soku z pomarańczy

Łyżka jasnego sosu sojowego

3 łyżki miodu wielokwiatowego

Łyżka suszonej kolendry

Kawałek startego imbiru

Papryczka chilli pokrojona w krążki

3 ząbki czosnku

3 łyżki mąki ziemniaczanej

 

3 kwaśne jabłka do faszerowania

wykałaczki do zamknięcia kaczki

 

Sałatka:

3 łodygi selera naciowego pokrojonego w talarki

1 kwaśne jabłko pokrojone w cienkie paski

Natka selera naciowego

Garść orzechów włoskich

 

Sos:

3 łyżki kwaśnej śmietany

3 łyżki słodkiej śmietany

3 łyżki soku z cytryny

Łyżka posiekanej natki selera

 

Ząbki czosnku zetrzyj i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Składniki zagotuj, a jak zgęstnieją zdejmij z ognia i ostudź. Bejcą nasmaruj kaczkę i wstaw do lodówki na noc.

Po upływie czasu piecz kaczkę 2h w 180 stopniach. Co jakiś czas podlewaj sokiem spod kaczki.

 

Sałatka: selera posiekaj w talarki i wymieszaj z posiekanym jabłkiem oraz pozostałymi składnikami. Podobnie postąp z sosem czyli wymieszaj wszystkie składniki. Sos połącz z sałatką.