Powrót do listy

Pierogi z dynią, ciastkami owsianymi, kremowym twarogiem polane masłem pieczarkowym

Pierogi z dynią, ciastkami owsianymi, kremowym twarogiem polane masłem karotenowym
Pierogi z dynią, ciastkami owsianymi, kremowym twarogiem polane masłem pieczarkowym

Składniki:

 

Dynia piżmowa upieczona 400 g

Twaróg tłusty 300 g

Ciastka owsiane 200 g

4 łyżki kremowego sera

Oliwa z oliwek

sól

 

Ciasto -

Mąka pszenna typu 500 400 g

Mąka razowa 50g

Mąka pytlowa 50g

Woda gorąca 340ml

Olej rzepakowy 10 ml

 

Masło pieczarkowe

Masło 100 g

Pieczarki  trzy małe

Liście oregano

Tarta skóra z dyni

Ciastko owsiane

Czosnek

 

Przygotowanie:

 

Farsz: Upieczoną w 180 C przez pół godziny dynię wrzucić do malaksera. Dodać ciastka, ząbek czosnku, twaróg, ser, oliwę z oliwek, łyżeczkę soli. Zmiksować.

Masło: W rondlu sklarować masło i wrzucić pieczarki, skórę z dyni, ciastko owsiane. Dusić aż masło przejdzie smakiem pieczarek, dodać czosnek i oregano.

Do miski wsypać mąkę, wlać do niej olej i gorącą wodę. Mieszać łyżką. Przełożyć na stolnicę i dwoma rękami wyrabiać ciasto.

Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką i wycinać kółka na pierogi.

Na cieście układać kulki farszu i zawijać pierogi wypełnione po brzegi farszem.

 

Pierogi gotować w osolonej wodzie aż wypłyną. Podawać w głębokim talerzu polane masłem pieczarkowym i posypać pokruszonymi ciastkami owsianymi.