Powrót do listy

pikantna zupa a'la Meksyk

pikantna zupa a'la Meksyk
pikantna zupa a'la Meksyk

Składniki:

Bulion 1litr.

Cebula czerwona 1szt

Czosnek 4 ząbki

Seler naciowy 3 łodygi

Papryka zielona ½ szt

Papryka czerwona ½ szt.

Pomidory krojone w puszce lub świeże 3 duże sztuki

Kukurydza konserwowa ½ puszki lub 1 świeża kukurydza – patent na krojenie

Fasola czerwona w puszce 1szt

Kolendra świeża

Kumin mielony 1 łyżeczka

Papryka słodka mielona 1 łyżeczka

Papryka chili świeża 1szt

Awokado średnio dojrzałe 2szt

Nachosy do serwowania

Kwaśna śmietana do serwowania

Limonki 2szt

Listek laurowy 2szt

Sól i pieprz do smaku

Smalec lub oliwa do smażenia

 

Przygotowanie:

Cebulę, chili i czosnek drobno posiekaj. W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i przesmaż na nim cebulę aż zmięknie i lekko się zarumieni. Seler naciowy pokrój w plasterki i dodaj do cebuli. (jeżeli używamy mięsa dodajemy je w tym momencie i smażymy z cebulą. Papryki pokrój w kostkę i dodaj do reszty smażonych składników. Dodajemy kumin oraz słodką paprykę i smażymy jeszcze 2 minuty. Po tym czasie dodajemy pomidory i dusimy chwilę aż odparuje z nich większość wody. Całość zalewamy bulionem. Dodajemy listek laurowy i całość doprowadzamy do gotowania. Fasolę z puszki odcedzamy. Kukurydzę obkrajmy z nasion które również dodajemy do zupy razem z wcześniej odcedzoną fasolką. Gotujemy aż kukurydza będzie ugotowana. Pod koniec gotowania dodajemy dużą ilość świeżej kolendry oraz doprawiamy zupę, solą, pieprzem oraz sokiem z limonki. Zupę serwujemy z kwaśną śmietaną, ćwiartką limonki, dużą ilością kolendry oraz różą z awokado.

 

 

Róża z awokado:

Awokado przekrawamy na dwie części i obieramy. Każdą połowę nacinamy nożem w „poprzek” tworząc bardzo cienkie plastry. Tak przygotowane awokado skrapiamy sokiem z limonki a następnie przy pomocy noża rozsuwamy w długi „wąż” nachodzących na siebie plasterków. Następnie cieńszy koniec „węża” zwijamy dokładnie w spiralkę, tworząc różę. Dla pewności roże również skrapiamy lub smarujemy sokiem z limonki aby całość nie straciła swojego koloru.