Powrót do listy

Pikantne kotlety z selera, soi i żurawiny

Pikantne kotlety z selera, soi i żurawiny
Pikantne kotlety z selera, soi i żurawiny

Składniki:

 

Seler 2 szt

Cebula 4 szt

Czosnek 3 ząbki

Mąka owsiana 200 g

Skrobia ziemniaczana 20 g

Kotlety sojowe 1 paczka

Suszone grzyby 100 g

Natka pietruszki

Mąka kukurydziana

Olej rzepakowy

Żurawina

Świeżo mielony pieprz

Sól

 

 

 

Przygotowanie:

 

Wcześniej namoczyć suszone grzyby w 300 ml wrzątku.

Cebule pokroić w dużą kostkę i smażyć na średnim ogniu do uzyskania rumianego koloru.

Selera wyszorować mocno aby skórka nadawała się do zjedzenia.

Zetrzeć na tarce na drobnym oku i przełożyć na patelnie i dusić aż zmięknie.

W tym czasie kotlety sojowe zmiksować w blenderze na drobniejsze kawałki lub pokroić nożem i zalać płynem z grzybów i dusić na małym ogniu. Czosnek zetrzeć na drobnej tarce. Grzyby posiekać.

Połączyć wszystkie składniki w misce i dobrze wymieszać. Formować kształt kotletów mielonych, obtoczyć w mące kukurydzianej i smażyć w głębokim tłuszczu.

Podawać z ogórkiem kiszonym.