Powrót do listy

pita z marynowaną wołowiną, pieczonym hummusem i czerwoną cebulą

pita z marynowaną wołowiną

PRZEPIS: PITA Z MARYNOWANĄ WOŁOWINĄ, DOMOWYM HUMUSEM I CZERWONĄ CEBULĄ

 

Marynowana wołowina:

250 g wołowiny „świeca”

łyżeczka sumaku

łyżeczka zataru

Wołowinę pokrój w bardzo drobną kosteczkę. Dopraw sumakiem i zatarem. Usmaż na oliwie.

 

Domowy humus:

250 g ugotowana cieciorki

60 ml soku z cytryny

60 ml tahini

ząbek czosnku

sól

1/2 łyżeczki zataru

 

Ugotowaną cieciorkę zmiksuj z soskiem z cytryny, tahini, ząbkiem czosnku na gładką, aksamitną  masę. Humus przełóż do miseczki dopraw zatarem.

 

Marynowana czerwona cebula:

czerwona cebula

sok z cytryny

2 gałązki tymianku.

 

Cebule pokrój na plastry i przełóż do misko. Zalej sokiem z cytryny i dodaj listki tumianku.

 

 

Pitę podpiecz na suchej patelni, nafaszeruj ją domowym humusem, porcją wołowiny i czerwonej cebuli.