Powrót do listy

Pizza z technikum gastronomicznego

Pizza z technikum gastronomicznego
Pizza z technikum gastronomicznego
Ciasto na pizzę:
500 gr mąki pszennej
50 ml oleju rzepakowego
20 gr drożdży
200 ml wody
Łyżeczka cukru
Sól i oregano
Sos do pizzy:
Oliwa
Dwa ząbki czosnku
Pół szklanki przecieru pomidorowego
Dodatki:
300 gr startego żółtego sera
Kilka plasterków szynki
Kilka pokrojonych pieczarek
Połowa puszki kukurydzy
Mieszamy mąkę, sól i oregano. Dodajemy olej i drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie z cukrem. Ugniatamy ciasto do momentu, aż będzie elastyczne. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, żeby podwoiło objętość.
Na oliwie podsmażamy posiekane ząbki czosnku – trzeba uważać, żeby się nie spaliły, bo sos będzie gorzki. Dodajemy przecier pomidorowy i smażymy, aż sos zgęstnieje.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie porcje. Z każdej powstanie placek o średnicy około 25 cm. Wałkujemy ciasto, tak, żeby miały formę okrągłych placków. Smarujemy placki sosem, pozostawiając 1 cm rantu bez sosu. Posypujemy serem, pokrojonymi pieczarkami, cebulą, kukurydzą i pokrojonymi plasterkami szynki. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 250 stopni Celsjusza i pieczemy około 10 minut.