Pizza z technikum gastronomicznego

Pizza z technikum gastronomicznego
Pizza z technikum gastronomicznego
Pizza z technikum gastronomicznego

Ciasto na pizzę:

500 gr mąki pszennej

50 ml oleju rzepakowego

20 gr drożdży

200 ml wody

Łyżeczka cukru

Sól i oregano

Sos do pizzy:

Oliwa

Dwa ząbki czosnku

Pół szklanki przecieru pomidorowego

Dodatki:

300 gr startego żółtego sera

Kilka plasterków szynki

Kilka pokrojonych pieczarek

Połowa puszki kukurydzy

Mieszamy mąkę, sól i oregano. Dodajemy olej i drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie z cukrem. Ugniatamy ciasto do momentu, aż będzie elastyczne. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, żeby podwoiło objętość.

Na oliwie podsmażamy posiekane ząbki czosnku – trzeba uważać, żeby się nie spaliły, bo sos będzie gorzki. Dodajemy przecier pomidorowy i smażymy, aż sos zgęstnieje.

Wyrośnięte ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie porcje. Z każdej powstanie placek o średnicy około 25 cm. Wałkujemy ciasto, tak, żeby miały formę okrągłych placków. Smarujemy placki sosem, pozostawiając 1 cm rantu bez sosu. Posypujemy serem, pokrojonymi pieczarkami, cebulą, kukurydzą i pokrojonymi plasterkami szynki. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 250 stopni Celsjusza i pieczemy około 10 minut.

podziel się: