Placki jabłkowo - owsiane na mleku kokosowym z karmelem jabłkowym

Placki jabłkowo - owsiane na mleku kokosowym z karmelem jabłkowym
Placki jabłkowo - owsiane na mleku kokosowym z karmelem jabłkowym
Placki jabłkowo - owsiane na mleku kokosowym z karmelem jabłkowym

składniki:

  • Mąka żytnia razowa typu 2000 300 g
    • Mąka owsiana 50 g
      • Płatki owsiane 50 g
        • Banan 1 szt
          • Mleko kokosowe 400 ml
            • Jabłka Ligol 2 szt
              • Sól 3 g
                • Syrop jabłkowy 100 ml
                  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
                    • Soda oczyszczona ½ łyżeczki
                      • Olej rzepakowy

                        Sos

                        • Sok wyciśnięty z jabłek 1 l
                          • Mleko kokosowe
                            • Sól

                              przygotowanie:

                              Do miski dodać mąki, płatki owsiane, mleko kokosowe, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.

                              Jabłka zetrzeć na tarce do miski i wkroić startego banana. Wszystko wymieszać. Smażyć na niewielkiej ilości oleju rzepakowego.

                              Sok z jabłek zagotować w rondlu i gotować na małym ogniu aż do zagęszczenia do konsystencji syropu. Wlać na patelnię i redukować aż do powstania lekko ciemnego karmelu, wlać mleko kokosowe i gotować do uzyskania gęstej konsystencji dodać szczyptę soli.

                              podziel się: