Polędwiczka wieprzowa nadziewana szpinakiem

 Polędwiczka wieprzowa nadziewana szpinakiem
Polędwiczka wieprzowa nadziewana szpinakiem
Polędwiczka wieprzowa nadziewana szpinakiem

Polędwiczka wieprzowa

Marynata:

Sól, pieprz, oliwa, tymianek i oregano

Farsz:

Kubeczek śmietany kremówki 30%

Łyżka masła

Połowa opakowania sera typu feta

200 gr szpinaku (może być mrożony)

2 ząbki czosnku

Polędwiczkę marynujemy w soli, pieprzu, oliwie i ziołach. Odstawiamy na 2 godziny.

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy szpinak, rozgniecione ząbki czosnku i pokrojoną fetę. Dusimy, aż powstanie gęsty sos. W polędwiczce, robimy otwór, by nadziać ją częścią sosu. Nadzianą polędwiczkę wkładamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut. Do pozostałego szpinaku dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Sos podajemy w sosjerce.

podziel się: