Powrót do listy

Pradawna metoda gotowania

pradawna met gotowania
Pradawna metoda gotowania
1. PRADAWNA METODA GRILLOWANIA (metoda biblijna, partyzandzka)
Składniki: 1 pstrąg, 1 steak wołowy, 1 schab wieprzowy, 1 karkówka wieprzowa, 1 burak, 2-3 ziemniaki,1 cukinia.
Wykonanie: Ta metoda polega na rozpaleniu ogniska, a gdy płomień przestanie istnieć układa się ryby, mięso, warzywa na żarzącym się węglu drzewnym.
Czas przygotowania: Pstrąg, wołowina, wieprzowina 10 minut, burak i ziemniaki 15-20 minut, cukinia 5 minut.
 
Sos chimichurri z grillowaną papryką:
Skład: 1 pęczek natki pietruszki, 1 pęczek oregano, 1/4 szklanki oliwy z oliwek , 1-2 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 papryka słodka czerwona, 1 papryczka chilli, 3-5 łyżek octu winnego, 1 łyżka pieprzu ziarnistego, 1 łyżka nasion kolendry, 1 łyżka nasion kminu rzymskiego, sól.
Wykonanie: Trochę soli ziarnistej, nasiona kminu rzymskiego, kolendry, pieprzu rozetrzeć w moździerzu. Czosnek położyć na żarach i opalić. Wyjąć, obrać, rozetrzeć w moździerzu. Natkę pietruszki i oregano posiekać i dodać do moździerzu. Wlać oliwę i trochę octu. Wymieszać. Paprykę chilli i słodką ułożyć na żarach i opalić. Paprykę słodką pozbawić skórki i gniazda nasiennego. Posiekać na mniejsze kawałki i dodać do moździerzu. Paprykę chilli posiekać. Cebulę obrać i pokroić na drobne kawałki. Wszystko przełożyć do moździerza. Wymieszać i odstawić.
Czas przygotowania: 5-6 minut.
 
Sos jogurtowy miętowo-kwaśny
Składniki: 1-2 szklanka jogurtu gęstego (greckiego) lub śmietany, garść posiekanej mięty, 1-2 łyżki sumaka, sól.
Wykonanie: Do śmietany lub jogurtu dodać mięte, sumak, sól. Wymieszać.
Czas przygotowania: 2 minuty
2. PRADAWNA METODA DUSZENIE MIĘSA I WARZYW
Składniki: Kurczak, kolba kukurydzy, mała kapusta czerwona, 3-4 ziemniaki, 1-2 cebule, dzika mięta, pokrzywa, liście chrzanu, siano, czosnek, czerwony pieprz, sól.
Wykonanie: Kurczaka zamarynować i napchać go wewnątrz pokrzywą i miętą. Marynatę zrobić z soli, czerwonego pieprzu, czosnku. Wykopać dziurę w ziemi. Nad nią ułożyć z grubych gałązek podłoże na którym rozpalimy ognisko i dorzucimy kamienie. Gdy wszystko się prawie przepali, a kamienie będą gorące i będą się znajdować w wykopanej dziurze, należy dorzucić siano, liście chrzanu, pokrzyw. Następnie mięso, warzywa i ponownie liście chrzanu, pokrzyw i siano. Można ułożyć tylko na sianie. Przykryć szmatą (nie syntetyczną) i zasypać ziemią tak, aby nie dochodzi tlen.
Czas przygotowania: 7-8 godzin