Powrót do listy

Przednie golonki wieprzowe gotowane w wodzie z chrzanem i włoszczyzną z dodatkiem smażonego chleba oraz sałatki z patisonów

Golonki wieprzowe
Przednie golonki wieprzowe gotowane w wodzie z chrzanem i włoszczyzną z dodatkiem smażonego chleba oraz sałatki z patisonów

Składniki:

•     Przednie golonki – 2 szt. (ok. 300 g/1)

•     Solanka

•     Korzeń chrzanu

•     Włoszczyzna

•     Smalec wieprzowy

•     Liście laurowe – kilka listków

•     Ziele angielskie – garść

•     Piwo porter

 

Smażony chleb:

•     Kilka kromek lekko czerstwego chleba

•     Masło do smażenia

•     Musztarda dijon

•     Sok pomarańczowy, najlepiej świeżo wyciskany (300 – 400 ml)

•     Gorczyca

•     Jajko

•     Liść laurowy

•     Rozmaryn

•     Miód płynny, najlepiej gryczany

•     Kiszone ogórki - patisony

 

Sałatka z patisonów:

•     5-6 konserwowych patisonów

•     Musztarda dijon

•     Olej rydzowy

•     Sok pomarańczowy

•     Świeży koperek

 

 

Przygotowanie:

Golonki mocz w solance około 24h - chyba, że pochodzi od sprawdzonego rzeźnika, to wtedy można ją od razu gotować.

Korzeń chrzanu oraz włoszczyznę pokrój na małe kawałki, a następnie przesmaż je na smalcu wieprzowym i posól.

 

Natrzyj mięso pod skórą dużą ilością soli. Pod skórę włóż liście laurowe, a resztę wrzuć do warzyw. Następnie dołóż mięso do smażących się warzyw. Dorzuć do nich garść ziela angielskiego i zalej wodą tak, aby przykryć mięso. Golonki gotuj około 3h aż mięso będzie odchodzić od kości.

 

Gdy golonka się gotuje przygotuj dodatek – smażony chleb. Chleb pokrój w paski. W misce wymieszaj dwie łyżki musztardy dijon, sok z pomarańczy, dwie łyżki miodu, łyżkę ziaren gorczycy, oraz jajko. Natrzyj tym pokrojony chleb, odsącz i smaż na patelni aż pieczywo się przyrumieni.

 

Patisony pokrój na mniejsze kawałki. W misce wymieszaj łyżkę musztardy dijon, łyżkę oleju rydzowego, szklankę soku pomarańczowego oraz świeży koperek. Do miski przerzuć patisony i wymieszaj je z sosem.

 

Gdy golonki będą gotowe, wyjmij je z granka i osusz. Na patelni rozgrzej smalec i smaż na nim golonki. Kiedy golonki się zezłocą z obu stron zalej je ciemnym piwem. Przed podaniem najlepiej wyciągnąć z golonek kość. Podawaj je na usmażonym chlebie w towarzystwie sałatki z patisonów