Przepis na ciasto dyniowe

ciasto dyniowe
ciasto dyniowe
Przepis na ciasto dyniowe:

3 szklanki mąki pszennej

250 g puree dyniowego

4 jaja

1 szklanka cukru

3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika

2 łyżeczki sody

szczypta soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

¾ kostki roztopionej margaryny

3 łyżki świeżego soku z pomarańczy

skórka z 1 pomarańczy

cukier puder do posypania

skórka z cytryny

Margarynę roztopić, jajka ubić na puszystą masę z cukrem i dodać przestudzoną margarynę oraz sok z pomarańczy, cały czas mieszając. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i skórkę pomarańczową. Wymieszać wszystko razem i na sam koniec dodać puree. Ciasto ma mieć gęstą, jednolitą konsystencję. Piekarnik nagrzać do 180’C. Spód okrągłej formy wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę i piec około 45 minut.

Po przestygnięciu udekorować cukrem pudrem i skórką z cytryny.

*Puree z dyni – dynię przekrojoną na pół wstawiamy skórką do dołu do piekarnika na 200’ na 60 minut. Miąższ bez pestek wydłubać, zblendować i zapasteryzować w słoikach.

podziel się: