Przepis na śledzie w zalewie octowej

śledzie w zalewie
śledzie w zalewie
Przepis na śledzie w zalewie octowej

1 kg świeżych śledzi

750 ml wody

150 ml octu 10%

2 cebule (krążki)

2 marchewki (talarki)

3 liście laurowe

3 ziela angielskie

5 ziaren pieprzu

2 ząbki czosnku

1,5 łyżki cukru

1 łyżeczka soli

3 plastry cytryny

mąka do panierowania

olej do smażenia

Oczyszczone i umyte śledzie doprawić solą i pieprzem – w środku i na zewnątrz. Obtoczyć w mące i ułożyć na rozgrzanym oleju. Smażyć z dwóch stron.

Do garnka wlewamy wodę. Cebulę pokroić w krążki, marchewkę w talarki. Do garnka wrzucić liście, ziele, pieprz i zagotować. Do gotującej się wody włożyć marchewkę, cebulkę i czosnek. Dodać cukier i sól. Gotować do miękkości warzyw. Dodać ocet i gotować dalej. Po zgotowaniu dodać plasterki cytryny. Usmażone śledzie włożyć do naczynia i zalać letnią zalewą.

podziel się: