psotna Zośka - rolada jarska

psotna Zośka - rolada jarska
psotna Zośka - rolada jarska
psotna Zośka - rolada jarska

SKŁADNIKI NA CIASTO:

10 jaj

3 łyżki dobrego majonezu

NADZIENIE:

2 serki topione śmietankowe

3 łyżki majonezu

1/3 szklanki mleka

2 łyżeczki żelatyny

1 pęczek kopru

4 duże ząbki czosnku

sól

pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto:

Jaja rozbijamy i ubijamy w wysokiej misce. Pod koniec ubijania dodajemy 3 łyżki majonezu i ubijamy jeszcze około 3 minut. Masę wylewamy na blachę (porcja na dużą blachę z piekarnika ) wyłożoną papierem do pieczenia. pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.

Wyjmujemy, przekładamy na ściereczkę z naturalnej tkaniny i studzimy.

Nadzienie:

Czosnek przeciskamy przez praskę, koperek siekamy. Rozpuszczamy żelatynę w 1/3 szklanki ciepłego mleka. Miksujemy serki topione z czosnkiem, majonezem, koperkiem, solą i pieprzem. Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę.

Gotową masą smarujemy upieczony, ostudzony placek, zwijamy ściereczką w roladę i owijamy w folię aluminiową. Wkładamy do lodówki na około 2 godziny, do zastygnięcia.

podziel się: