Powrót do listy

Pulpety wieprzowe w sosie musztardą ze smażonym makaronem

Pulpety wieprzowe z makaronem
Pulpety wieprzowe w sosie musztardą ze smażonym makaronem

składniki:

•     łopatka wieprzowa

•     plastry boczku wędzone

•     tymianek

•     sól,

•     pieprz

•     czosnek

•     2 jajka

•     koper włoski mielony

•     bulion  warzywny, w którym będziemy gotować pulpeciki

•     bułka tarta

 

 

Sos musztardowy:

•     śmietanka 30% słodka

•     musztarda dijon lub domowa

•     świeży koperek

•     pieprz

•     sól

 

 

Makaron kolanka:

•     makaron kolanka

•     ser żółty

•     świeży tymianek

 

 

 

Wędzony boczek kroję w kostkę i wytapiam na patelni na skwarki. Do skwarków dodaję  pokrojonego w kostkę pora, a do mięsa mielonego ścieram kilka ząbków czosnku oraz dodaję koper włoski. Solę, pieprzę i dodaję świeży tymianek. Kiedy boczek z porem się przesmażą i zarumienią, dodaję je do mięsa mielonego. Wbijam jajka, dodaję bułkę tartą i dokładnie wyrabiam mięso. Następnie formuje kotlety, obtaczam w mące i smażę na smalcu – najlepiej w garnku lub na głębokiej patelni. Pulpety obsmażam z każdej strony, zalewam je bulionem (szklanka) i przykrywam. Po chwili wyciągam pulpety a w garnku robię sos.

 

Wylewam resztę bulionu, dolewam do niego śmietankę i dodaję kilka żyłek musztardy. Dokładnie solę. Na koniec dodaję dużą ilość koperku. Do sosu wkładam pulpety i chwilę gotuję na wolnym ogniu.

 

Mięso podam ze smażonym makaronem.

Ugotowany makaron przesmażam. Ścieram na niego trochę żółtego sera i smażę aż się rozpuści i połączy z makaronem. Siekam drobno kilka gałązek świeżego tymianku i dodaję do makaronu.

 

Pulpety w sosie serwuję na makaronie.