Quiche porowo-musztardowy na ziemniaczanym kruchym

Quiche porowo musztardowy na ziemniaczanym kruchym
Quiche porowo musztardowy na ziemniaczanym kruchym
Quiche porowo-musztardowy na ziemniaczanym kruchym

składniki:

  • Por 1 szt
    • Winogrona 1 kiść 300 g
      • Musztarda sarepska 60 ml
        • Musztarda francuska ziarna 40 ml
          • Gorczyca czarna / biała 2 łyżeczki
            • Śmietana kwaśna 200 ml
              • Śmietana 10% Piątnica BIO
                • Jajka 4 szt
                  • Ser Rubin 50 g / długodojrzewający
                    • Gałka muszkatołowa 0,1 g

                      Spód

                      • Ziemniaki 1 kg klasa b
                        • Jajko 1 szt
                          • Skrobia ziemniaczana 1,5 łyżki
                            • Rozmaryn

                              przygotowanie:

                              Do tartych ziemniaków dodać jajko, skrobię, rozmaryn i sól, wyrabiać parę minut. Formę do ciasta nasmarować olejem, wyłożyć ziemniaki, rozłożyć i ugniatać je równomiernie pokrywając całą formę do ciasta.

                              Aby ranty ciasta się nie spaliły wyłożyć je paskiem foli aluminiowej. Wstawić do pieczenia do pieca rozgrzanego do 160 stopni na 40min.

                              W czasie pieczenia przygotować masę. Do miski przełożyć śmietanę, jajka, musztardy, sól, pieprz, gałkę i wymieszać trzepaczką. Następnie dodać ser i część pokrojonego drobno pora.

                              Pozostałą część pora pokroić na paski długości połowy formy do ciasta taka by móc ułożyć okrąg.

                              Wyjąć spód ziemniaczany i przelać do niego masę. Na wierzchu ułożyć paski pora i winogrona. Posmarować oliwą pora. Wstawić do pieca rozgrzanego do 150 stopni na 35 min.

                              podziel się: