Powrót do listy

Quiche porowo-musztardowy na ziemniaczanym kruchym

Quiche porowo musztardowy na ziemniaczanym kruchym
Quiche porowo-musztardowy na ziemniaczanym kruchym

składniki:

 

  • Por 1 szt
  • Winogrona 1 kiść 300 g
  • Musztarda sarepska 60 ml
  • Musztarda francuska ziarna 40 ml
  • Gorczyca czarna / biała 2 łyżeczki
  • Śmietana kwaśna 200 ml
  • Śmietana 10% Piątnica BIO
  • Jajka 4 szt
  • Ser Rubin 50 g / długodojrzewający
  • Gałka muszkatołowa 0,1 g

 

Spód

  • Ziemniaki 1 kg klasa b
  • Jajko 1 szt
  • Skrobia ziemniaczana 1,5 łyżki
  • Rozmaryn

 

przygotowanie:

 

Do tartych ziemniaków dodać jajko, skrobię, rozmaryn i sól, wyrabiać parę minut. Formę do ciasta nasmarować olejem, wyłożyć ziemniaki, rozłożyć i ugniatać je równomiernie pokrywając całą formę do ciasta.

Aby ranty ciasta się nie spaliły wyłożyć je paskiem foli aluminiowej. Wstawić do pieczenia do pieca rozgrzanego do 160 stopni na 40min.

 

W czasie pieczenia przygotować masę. Do miski przełożyć śmietanę, jajka, musztardy, sól, pieprz, gałkę i wymieszać trzepaczką. Następnie dodać ser i część pokrojonego drobno pora.

Pozostałą część pora pokroić na paski długości połowy formy do ciasta taka by móc ułożyć okrąg.

 

Wyjąć spód ziemniaczany i przelać do niego masę. Na wierzchu ułożyć paski pora i winogrona. Posmarować oliwą pora. Wstawić do pieca rozgrzanego do 150 stopni na 35 min.