Powrót do listy

rugelachy włodawskie

rugelachy włodawskie
RUGELACHY WŁODAWSKIE (porcja na 36 rogalików)
SKŁADNIKI :

2,5 szklanki mąki

200 g miękkiego masła

200 g sera białego tłustego lub półtłustego

1 łyżka cukru brązowego

1 łyżka cukru waniliowego

opcjonalnie 2-3 łyżki śmietany 18%

 

NADZIENIE:

300 g suszonych gruszek

1,5 szklanki gotowanej białej fasoli

1/2 szklanki orzechów włoskich

1/4 szklanki rodzynek

1/2 szklanki cukru brązowawego

1-1,5 łyżki cynamonu

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/3 łyżeczki kardamonu

1 łyżka cukier waniliowy

Szczypta imbiru

PRZYGOTOWANIE:

 

Ciasto:

Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy masło, ser, cukier i cukier waniliowy. Ciasto zagniatamy.

Jeżeli ciasto nie chce się łączyć, dodajemy śmietanę. Wkładamy na 1/2 godziny do lodówki.

Farsz:

Gruszki zalać wrzątkiem i pozostawić na noc. Odcedzić, wybrać gniazdka nasienne i ogonki, zmielić maszynką do mielenia razem z ugotowaną fasolą. Dodać pokruszone orzechy, sparzone rodzynki, cukier i przyprawy. Dokładnie wymieszać składniki.

Ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdy kawałek wałkujemy w kształt koła na grubość około 3 mm. Koło dzielimy na 12 równych trójkątów. Nanosimy sporą porcję farszu i zawijamy w prosty rogalik, smarujemy po wierzchu roztopionym masłem lub rozkłóconym jajem. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 Cº.