Sernik marchewkowy wytrawny z fetą, tymiankiem na ciastkach owsianych

Sernik marchewkowy wytrawny z fetą, tymiankiem na ciastkach owsianych
Sernik marchewkowy wytrawny z fetą, tymiankiem na ciastkach owsianych
Sernik marchewkowy wytrawny z fetą, tymiankiem na ciastkach owsianych

składniki:

  • Masa
    • Twaróg pełnotłusty 400 g
      • Feta 300g
        • Marchewki 350 g
          • Cebula 100 g
            • Jajka 3 szt
              • Mąka ziemniaczana 20 g
                • Masło 50 g
                  • Miód 2 łyżki
                    • Gałka muszkatołowa 1g
                      • Skórka pomarańczowa starta 20 g
                        • Tymianek świeży 6 gałązek
                          • Sól 5 g

                            Spód

                            • Ciastka owsiane 200 g
                              • Chleb razowy czerstwy 200 g
                                • Masło 70 g
                                  • Sól 2 g
                                    • Tymianek

                                      przygotowania:

                                      Do melaksera wrzucić ciastka owsiane, chleb, orzechy i zmiksować pod koniec dodać sól i masło i lekko zmiksować. Ciasto ułożyć na spodzie wysmarowanej blachy.

                                      Marchewki ugotować na parze. W między czasie usmażyć cebulę po 5 min dolać wodę i dusić aż zmięknie. 2 marchewki pokroić w talarki. Ułożyć na spodzie.

                                      Twaróg zmielić w maszynce razem z fetą, cebulą, reszta marchewek, dodać pozostałe składniki razem z jajkami. Wszystko zmielić.

                                      Przelać na blachę, udekorować talarkami marchewek i piec 60 min w 150 stopniach.

                                      podziel się: