Powrót do listy

skrzydełka strusia

skrzydelka strusia
skrzydełka strusia
Składniki: 5-10 skrzydełek strusia, 2-4 cydry, 1 główka czosnku, 1-2 garści szalotek, kawałek słoniny, 2 marchwie, 1 pietruszka, ¼ selera,  1 pęczek tymianku, 5-6 owoców jałowca, 2 liście laurowe, sól, pieprz.
Wykonanie: Skrzydełka umyć, osuszyć, wykroić mięso. Kości porąbać na mniejsze kawałki lub pokroić piłą do metalu. Szalotki obrać. Słoninę pokroić w kostkę i wytopić tłuszcz. Połowę tłuszczu odstawić do obsmażenia mięsa.  Dodać kości, szalotkę, tymianek, ząbki czosnku. Smażyć do zbrązowienia. Podlać cydrem, dodać liście laurowe, jałowiec, trochę soli, pieprzu. Przykryć i dusić do miękkości na małym ogniu przez parę godzin. Następnie kości wyjąć, a powstały sos przetrzeć przez sitko i usunąć nadmiar tłuszczu. Mięso strusia pokroić na mniejsze kawałki, obsmażyć na odstawionym tłuszczu. Podlać cydrem, dodać marchew, pietruszkę, seler, trochę soli. Przykryć i dusić do miękkości na małym ogniu. Miękkie mięso wyjąć wraz z warzywami. Zredukować  sos po duszeniu mięsa i połączyć z sosem po kościach. Sos doprawić solą i pieprzem. Mięso i warzywa połączyć z sosem. Można podawać z kaszą, ziemniakami, pieczywem, sałatkami, posiekaną kolendrą lub pietruszką.