Śniadanie mistrzów – makaron z fantazją łososiową

Śniadanie mistrzów – makaron z fantazją łososiową
Śniadanie mistrzów – makaron z fantazją łososiową
Śniadanie mistrzów – makaron z fantazją łososiową

opakowanie makaronu żytniego, lub pszennego – świderki, lub penne

250 g brzuszków lub roladek z łososia

¾ puszki zielonego groszku

100 g fety (ewentualnie bryndza)

4-5 łyżeczek gęstego koncentratu pomidorowego

2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego

czosnek granulowany

imbir

kurkuma

sól i pieprz

pieprz chilli cayenne

natka pietruszki

Makaron gotujemy al dente. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy odcedzony makaron. Dodajemy sól, czosnek mielony i mieszamy. Łososia dzielimy palcami na małe kawałki i dodajemy do makaronu. Następnie kilka kawałków fety i ¾ puszki groszku. Mieszamy i dokładamy koncentrat pomidorowy oraz śmietanę lub jogurt. Następnie przyprawiamy kurkumą, imbirem, pieprzem chilli cayenne, solą i pieprzem. Wszystko mieszamy i podgrzewamy przez około 10 minut. Gotowe danie posypujemy pokrojoną natką pietruszki.

podziel się: