Spaghetti one pot

spaghetti
spaghetti
Spaghetti one pot

Składniki:

Makaron spaghetti 100 g

Pomidorki koktajlowe 100 g

Cebulka pokrojona w kostkę

Ząbek czosnku 2 szt.

Oregano suszone 1 łyżeczka

Świeża bazylia garść

Szpinak świeży garść

Bulion/woda 350 ml

Pomidory krojone 1 puszka

Sól i pieprz do smaku

Cukier 1/3 łyżeczki

Oliwa do smażenia

Ser parmezan do posypania

Ew. Mrożone kostki bulionu

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć na nią pokrojoną w kostkę cebulkę i smaż aż zrobi się miękka. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Pomidorki koktajlowe pokrój na pół i dodaj do reszty. Smaż ok. 1 min. Dodaj szpinak oraz pomidory z puszki. Dopraw oregano i świeżą bazylią. Dokładnie wymieszaj. Całość zalej bulionem i dodaj makaron przełamany na pół. Całość wymieszaj i przykryj pokrywką. Danie duś ok. 10 minut na małej mocy. Po tym czasie odkryj pokrywkę i duś kolejne 10 min. Pod koniec dopraw solą i pieprzem, możesz również dodać mrożoną kostkę oliwy smakowej. Podawaj ze świeżą bazylią i tartym parmezanem.

Oliwa z ziołami w kostkach:

Do pudełka na kostki lodu włóż ulubione zioła. Całość zalej oliwą i zamroź. Używaj wg. potrzeby do sosów, zup i smażenia.

podziel się: