Powrót do listy

Stir Fry z rzodkiewek i botwiny z miksem polskich kasz i ciastkiem z fasoli

stir fry
Stir Fry z rzodkiewek i botwiny z miksem polskich kasz i ciastkiem z fasoli

  • Fasola
  • Algi nori
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Czosnek
  • Sól
  • Kolendra
  • Chilli
  • Szalotka
  • Imbir
  • Lubczyk
  • Sok z cytryny
  • Sos sojowy
  • Mąka z migdałów
  • Mielone goździki
  • Syrop z agawy
  • Kolendra
  • Chilli
SOS ŚLIWKOWY:
  • Śliwki
  • Czosnek
  • Papryka wędzona
  • Namoczone orzechy ziemne
  • Sok z 1 cytryny
  • Sól
  • Liście botwiny
  • Cebula cukrowa
 
Namoczyć fasolę po czym ugotować z dodatkiem alg nori, zielem, liściem, czosnkiem, solą przykrytą wodą na 7 cm pod przykryciem. Po ugotowaniu fasola powinna byc zakryta wodą. Do mekalsera przełożyć nać kolendry, chilli, szalotkę, imbir oraz lubczyk po czym rozdrobnić. Fasolę odsączyć i przełożyc do melaksera, dodać sok z cytryny, sos sojowy, makę z migdałów, mielone goździki i syrop z agawy. Zmiksowac do uzyskania jednolitej masy. Dłonie natłuścić olejem i formować płaskie ciastka po czym ułożyć na blasze przykrytej pergaminem. Piec 25 min w 180 stopniach. Przygotowac sos śliwkowy. W rondlu udusić śliwki z dodatkiem czosku, papryki wędzonej. W blenderze kielichowym zmiksować namoczone orzechy ziemne z wodą, dodać sok z 1 cytryny, zawartość rondla, sól i zmiksować.
Kaszę ugotować po kolei i odstawić. Warzywa pokroić na ćwiartki, liście botwiny pokroić na szerokie pasy. Cebulę cukrową pokroić na malutkie ćwiartki. Usmażyć wszystkie warzywa z kawałkami ciastka fasolowego dodając połowę zmiksowanej kolendry z chilli. Przełożyć na talerz i polać sosem śliwkowym, udekorować kolendrą.