Powrót do listy

Szarpana wieprzowina w maślanej bułce chrzanem i ogórkiem kiszonym

szarpana wieprzowina

Szarpana wieprzowina w maślanej bułce  chrzanem i ogórkiem kiszonym

1kg łopatki wieprzowej

 

Marynata :

  • 20 gramów suszonej papryki słodkiej
  • Sól / pieprz
  • 2 łyżki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki cynamonu

 

  • 2 cebule
  • Seler średniej wielkości
  • Pietruszka
  • Por biała część
  • 3 ząbki czosnku

 

  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • 3 szklanki bulionu wieprzowego, drobiowego, ostatecznie wody
  • kilka liści laurowych
  • Ziele angielskie

 

Sos:

  • 3 ogórki konserwowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki curry
  • Jedna mała cebula
  • 4 łyżki pikantnej musztardy
  • Łyżka natki pietruszki
  • Łyżka oleju rzepakowego
  • Pół szklanki chrzanu
  • Szklanka słodkiej śmietany

 

  • 2 łyżki masła do podsmażenia bułek
  • 2 bułki
  • 1 czerwona cebula pokrojona w krążki
  • 2 ogórki kiszone
  • Roszponka do położenia na kanapce

 

 

Mięso natrzyj przyprawami i obsmaż w rondlu. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki i również obsmaż i wymieszaj z mięsem. Dodaj bulion, ziele, liść i duś na małym ogniu aż mięso się rozpadnie pod naciskiem widelca. Wyjmij liść a mięso poszarp i dodaj śmietanę oraz chrzan. Chwilę duś aż powstanie gęsty sos.

Składniki sosu umieść w mikserze i zmiksuj na jednolitą masę.

Bułkę obsmaż na maśle i kolejno na niej układaj mięso, pokrojonego kiszonego, cebulę sos i górną bułkę.