Szarpana wieprzowina w maślanej bułce chrzanem i ogórkiem kiszonym

szarpana wieprzowina
szarpana wieprzowina

Szarpana wieprzowina w maślanej bułce chrzanem i ogórkiem kiszonym

1kg łopatki wieprzowej

Marynata :

  • 20 gramów suszonej papryki słodkiej
    • Sól / pieprz
      • 2 łyżki gałki muszkatołowej
        • 2 łyżeczki cynamonu
          • 2 cebule
            • Seler średniej wielkości
              • Pietruszka
                • Por biała część
                  • 3 ząbki czosnku
                    • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
                      • 3 szklanki bulionu wieprzowego, drobiowego, ostatecznie wody
                        • kilka liści laurowych
                          • Ziele angielskie

                            Sos:

                            • 3 ogórki konserwowe
                              • 3 ząbki czosnku
                                • 2 łyżeczki curry
                                  • Jedna mała cebula
                                    • 4 łyżki pikantnej musztardy
                                      • Łyżka natki pietruszki
                                        • Łyżka oleju rzepakowego
                                          • Pół szklanki chrzanu
                                            • Szklanka słodkiej śmietany
                                              • 2 łyżki masła do podsmażenia bułek
                                                • 2 bułki
                                                  • 1 czerwona cebula pokrojona w krążki
                                                    • 2 ogórki kiszone
                                                      • Roszponka do położenia na kanapce

                                                        Mięso natrzyj przyprawami i obsmaż w rondlu. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki i również obsmaż i wymieszaj z mięsem. Dodaj bulion, ziele, liść i duś na małym ogniu aż mięso się rozpadnie pod naciskiem widelca. Wyjmij liść a mięso poszarp i dodaj śmietanę oraz chrzan. Chwilę duś aż powstanie gęsty sos.

                                                        Składniki sosu umieść w mikserze i zmiksuj na jednolitą masę.

                                                        Bułkę obsmaż na maśle i kolejno na niej układaj mięso, pokrojonego kiszonego, cebulę sos i górną bułkę.

                                                        podziel się: