Powrót do listy

Szaszłyki z selera, pieczarek i dymki w sosie śliwkowo – czosnkowy z sałatką z naci selera i rzodkiewki

Szaszłyki z selera, pieczarek i dymki w sosie śliwkowo – czosnkowym z sałatką z naci selera i rzodkiewki
Szaszłyki z selera, pieczarek i dymki w sosie śliwkowo – czosnkowy z sałatką z naci selera i rzodkiewki

Składniki:

 

Seler – 2 szt

Duża dymka paluch

Pieczarki 200 g

Wędzone śliwki 100 g

Przetarte pomidory 300 ml

Syrop z daktyli 100 ml

Woda 300 ml

Kawa ½ espresso lub 1/3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Cynamon szczypta

Kozieradka szczypta

Ziele angielskie 10 ziaren

Świeży imbir 5 cm

Czosnek 4 ząbki

Cebula suszona 1 łyżka

Rzodkiewki

Musztarda

olej rzepakowy

ocet winny

 

 

 

 

Przygotowanie:

 

Selera obrać i pokroić w dużą kostkę nadającą się na szaszłyki. Dymkę pokroić na paski długości 3 cm, od pieczarek oderwać nóżki. Na szpady wykałaczki nadziewać seler, dymkę i główki pieczarek. Tak przygotowane szaszłyki spryskać olejem rzepakowym, wstawić do pieca rozgrzanego do 150 stopni i piec 20 min.

W tym czasie przygotować sos śliwkowy.

Na patelni usmażyć cebulę, dodać pokrojone śliwki 100 g, Dodać wodę i dusić 10 min. Następnie dodać pozostałe składniki oraz ogonki z pieczarek i parę i dusić aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji gęstego sosu. Zblendować . W połowie pieczenia szaszłyków posmarować je sosem, powtórzyć zabieg dwa razy do końca pieczenia.

Szaszłyki powinny wyjść pokryte warstwą przypieczonego sosu.

Najlepiej podawać szaszłyki z opiekanymi ziemniakami.

 

Sałatka: posiekać nać selera, selera i rzodkiewki na tarce mandolina, dodać łyżeczkę musztardy, olej rzepakowy, ocet winny, doprawić solą i pieprzem.

 

Potrzebne przyrządy:

pałeczki do sushi

atomizer do oleju

tarka biała mandolina