Powrót do listy

szybkie czekoladowe ciasto

szybkie czekoladowe ciasto
szybkie czekoladowe ciasto
200 g masła 
3 tabliczki gorzkiej czekolady 
3 jajka 
250 g drobnego cukru 
135 g mąki 
szczypta soli 
kilka kropli ekstraktu waniliowego 
2 tabliczki białej czekolady 
100ml śmietanki 30% 
50ml syropu malinowego dobrej jakości 
100g malin

Przygotowanie
Masło roztopić. Do płynnego dodać 2 tabliczki gorzkiej czekolady połamane na kosteczki i cały czas mieszając roztopić, kiedy będzie niemal płynne zestawić z ognia żeby czekolada się nie przypaliła. 
Jajka roztrzepać z cukrem, dodać roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować . Dodać przesianą mąkę, sól oraz wanilię, zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do formy , wyrównać powierzchnię. 
Resztę czekolady zetrzeć na tarce lub posiekać w kosteczkę i posypać po wierzchu ciasta. Wstawić do piekarnika i piec 35 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Połączyć ze śmietanką i wylać na wystudzone brownie. Za pomocą strzykawki po całym okręgu ciasta wycisnąć kropki, które rozciągnąć przy pomocy patyczka do szaszłyka w kształt serca. 
Po środku ułożyć maliny