Tajskie kotleciki rybne z sosem sweet chili

kotelciki rybne 4
kotelciki rybne 4
Tajskie kotleciki rybne z sosem sweet chili

Składniki:

Filet z białej zwartej ryby 600g np. sandacz

Imbir świeży 4 cm

Sos rybny 1 łyżka

Świeża kolendra garść

Szalotka 1 szt.

Skórka i sok z limonki

Chilli 1 szt.

Mrożone liście limonki „kaffir” albo namoczone suszone 2-3 szt. ZAMIENNIE 3 listki geranium

Trawa cytrynowa 1 łodyga

Cukier do smaku

Sól i pieprz do smaku

Mąką kukurydziana do panierowania

Olej do smażenia

Sos sweet chilli:

Cukier/miód ½ szkl.

Ocet ryżowy ½ szkl.

Ząbki czosnku 4 szt.

Papryczka chili 1-2 szt. lub pasta sambal

Woda 100 ml

Imbir świeży 2-3 cm

Skrobia ziemniaczana lub kukurydziana 1 łyżeczka

Ew. sos rybny 1-2 łyżki

Ew. sos sojowy 1 łyżka

Makaron sojowy/ryżowy smażony na głębokim tłuszczu

Przygotowanie:

Rybę umyj i osusz, pokrój w duże kawałki. Rybę umieść w misce. Trawę cytrynową, chili i liście kaffiru posiekaj i wrzuć do miski. Dodaj posiekany czosnek, kolendrę, skórkę i łyżkę soku z limonki, posiekaną szalotkę oraz cukier lub miód. Dokładnie wymieszaj a następnie zmiel w maszynce do mielenia (2-3 krotnie, aby rozdrobnić ości) mięsa lub w malakserze (w przypadku malaksera możemy wrzucić wszystko na raz i zmielić bez wcześniejszego siekania dodatków). Zmieloną masę dopraw solą, pieprzem oraz sosem sojowym oraz rybnym i dokładnie wymieszaj. Z masy formuj małe pulpeciki, a następnie obtocz je w mące kukurydzianej. Smaż je na rozgrzanej patelni tak aby z każdej strony były zarumienione. Możesz również upiec pulpeciki w piekarniku.

Aby przygotować sos, posiekaj bardzo drobno świeżą papryczkę chilli. Imbir oraz czosnek zetrzyj na tarce. Do rondelka wlej wodę, ocet oraz wsyp cukier/miód. Całość zagotuj. Dodaj chili, czosnek, imbir oraz ew. Dodatkowe sosy. Zagotuj raz jeszcze. Skrobię rozprowadź w niewielkiej ilości wody i ciągle mieszając wlej ją do pozostałych składników. Kiedy sos zgęstnieje, odstaw do wystudzenia.

podziel się: