Tarta ze Sri Lanki

tarta
tarta
Tarta ze Sri Lanki

Składniki:

Mąka migdałowa 1 szkl.

Wiórki kokosowe ½ szkl.

Miód 3 łyżki

Masło klarowane lub olej kokosowy 3-4 łyżki

Szczypta soli

Krem kokosowy

Wiórki kokosowe 1 szkl.

Ekstrakt waniliowy 1 łyżka (lub cukier z wanilią)

Serek mascarpone 200 g

Mleko kokosowe 3-4 łyżki

Miód do smaku

Dodatkowo mango do dekoracji

Przygotowanie:

Do dużej miski wsyp mąkę migdałową oraz wiórki kokosowe. Dodaj miód, sól oraz rozpuszczony tłuszcz. Całość dokładnie wymieszaj a następnie tak przygotowanym ciastem wyłóż tarteletki. Wstaw do lodówki, aby masa zastygła.

Do miski wrzuć serek mascarpone i dodaj mleko kokosowe. Dodaj miód i dokładnie całość wymieszaj. Dodaj wiórki kokosowe i ponownie wymieszaj krem. Tak przygotowany nałóż do tarteletek i wstaw do lodówki, aby krem lekko stężał.

Z mango wykrój dwie połówki a następnie obierz je na szklance. Tak przygotowany owoc pokrój w cienkie paski. Z pasków zwiń róże zaczynając od najwęższego kończąc na szerokich. Tak przygotowane kwiatki przełóż na tarteletki.

podziel się: