Powrót do listy

Tort Dzień dobry TVN

Tort Dzień dobry TVN
Tort Dzień dobry TVN
BABECZKI CZEKOLADOWO-KAWOWE Z KREMEM CZEKOLADOWYM
 
/proporcje na 12 babeczek/
 
-     2 jaja
-     125 ml mleka
-     120 ml wystudzonej kawy
-     95 ml oleju
-     175 g mąki pszennej
-     180 g cukru
-     1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-     30 g kakao
-     80 g posiekanej gorzkiej czekolady
 
 
  1. W jednym naczyniu wymieszać jajka, mleko, kawę i olej.
  2. W drugim naczyniu połączyć mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao.
  3. Połączyć zawartość obu naczyń, dodać czekoladę, wymieszać.
  4. Odpiec w formie na muffiny, w temperaturze 160 stopni przez ok 25 minut, wystudzić.
 
 
Krem czekoladowy:
 
-     450 ml mleka
-     4 duże żółtka
-     60 g cukru
-     320 g gorzkiej czekolady, posiekanej
-     8 g żelatyny namoczonej w minimalnej ilości zimnej wody
-     czerwone porzeczki do dekoracji
 
  1. Mleko zagotować.
  2. Utrzeć żółtka z cukrem, zahartować mlekiem, przelać do garnka z pozostałą ilością mleka i podgrzać do 85 stopni.
  3. Dodać czekoladę i namoczoną żelatynę, zblendować, przykryć folią tak, aby dotykała powierzchni kremu, wystudzić, schłodzić przez kilka godzin, do ustabilizowania.
 
Za pomocą rękawa cukierniczego i ozdobnej tylki szprycować krem na babeczki, udekorować gronkami czerwonej porzeczki.
 
 
PROFITEROLE Z KREMEM GRUSZKOWO-SEROWYM Z MIODEM
 
/proporcje na ok. 40 profiteroli wielkości ok. 4 cm/
 
-     125 ml mleka
-     125 ml wody
-     130 g masła
-     szczypta soli
-     160 g mąki pszennej
-     4 jaja
 
  1. W garnku zagotować mleko z wodą, masłem i solą.
  2. Do gotującej się wody wsypać mąkę i energicznie mieszać do połączenia, nie zdejmować garnka z palnika dopóki ciasto nie zacznie odchodzić od ścianek. a na spodzie garnka utworzy się charakterystyczna skorupka.
  3. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.
  4. Przełożyć do misy miksera i rozpocząć ucieranie.
  5. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu.
  6. Za pomocą worka cukierniczego i okrągłej tylki szprycować profiterole na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odpiec w 200 stopniach ok 20 minut, wystudzić.
 
Krem:
 
-     200 g puree z gruszek
-     4 łyżki miodu
-     sok z jednej cytryny
-     3 łyżeczki żelatyny namoczonej w minimalnej ilości zimnej wody
-     450 ml śmietanki 30-36%
-     160 g koziego serka
 
  1. Puree z gruszek podgrzać razem z miodem i sokiem z cytryny, dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać, wystudzić do temperatury pokojowej.
  2. Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek i galaretkę gruszkową, krótko ubić do połączenia, schłodzić.
  3. Za pomocą rękawa cukierniczego i tylki do nadziewania nadziać profiterole od spodu.
 
TRUFLE CZEKOLADOWE Z KARDAMONEM I ORZECHAMI LASKOWYMI.
 
/proporcje na ok. 20 trufli/
 
-     200 g śmietanki 30-36%
-     pół łyżeczki mielonego kardamonu
-     4 łyżki cukru pudru
-     szczypta soli
-     2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
-     300 g gorzkiej czekolady, posiekanej
-     150 g mielonych lub posiekanych orzechów laskowych, podprażonych
 
  1. Wszystkie składniki z wyjątkiem orzechów umieścić w garnku i podgrzewać na najmniejszej mocy palnika do momentu aż czekolada się całkowicie rozpuści.
  2. Przykryć folią tak, aby dotykała powierzchni masy, wystudzić, schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
  3. Formować kulki o wadze ok 25 g, obtaczać w orzechach.