Tort Dzień dobry TVN

Tort Dzień dobry TVN
Tort Dzień dobry TVN
Tort Dzień dobry TVN

BABECZKI CZEKOLADOWO-KAWOWE Z KREMEM CZEKOLADOWYM

/proporcje na 12 babeczek/

- 2 jaja

- 125 ml mleka

- 120 ml wystudzonej kawy

- 95 ml oleju

- 175 g mąki pszennej

- 180 g cukru

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 30 g kakao

- 80 g posiekanej gorzkiej czekolady

  1. W jednym naczyniu wymieszać jajka, mleko, kawę i olej.
    1. W drugim naczyniu połączyć mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao.
      1. Połączyć zawartość obu naczyń, dodać czekoladę, wymieszać.
        1. Odpiec w formie na muffiny, w temperaturze 160 stopni przez ok 25 minut, wystudzić.

          Krem czekoladowy:

          - 450 ml mleka

          - 4 duże żółtka

          - 60 g cukru

          - 320 g gorzkiej czekolady, posiekanej

          - 8 g żelatyny namoczonej w minimalnej ilości zimnej wody

          - czerwone porzeczki do dekoracji

          1. Mleko zagotować.
            1. Utrzeć żółtka z cukrem, zahartować mlekiem, przelać do garnka z pozostałą ilością mleka i podgrzać do 85 stopni.
              1. Dodać czekoladę i namoczoną żelatynę, zblendować, przykryć folią tak, aby dotykała powierzchni kremu, wystudzić, schłodzić przez kilka godzin, do ustabilizowania.

                Za pomocą rękawa cukierniczego i ozdobnej tylki szprycować krem na babeczki, udekorować gronkami czerwonej porzeczki.

                PROFITEROLE Z KREMEM GRUSZKOWO-SEROWYM Z MIODEM

                /proporcje na ok. 40 profiteroli wielkości ok. 4 cm/

                - 125 ml mleka

                - 125 ml wody

                - 130 g masła

                - szczypta soli

                - 160 g mąki pszennej

                - 4 jaja

                1. W garnku zagotować mleko z wodą, masłem i solą.
                  1. Do gotującej się wody wsypać mąkę i energicznie mieszać do połączenia, nie zdejmować garnka z palnika dopóki ciasto nie zacznie odchodzić od ścianek. a na spodzie garnka utworzy się charakterystyczna skorupka.
                    1. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.
                      1. Przełożyć do misy miksera i rozpocząć ucieranie.
                        1. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu.
                          1. Za pomocą worka cukierniczego i okrągłej tylki szprycować profiterole na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odpiec w 200 stopniach ok 20 minut, wystudzić.

                            Krem:

                            - 200 g puree z gruszek

                            - 4 łyżki miodu

                            - sok z jednej cytryny

                            - 3 łyżeczki żelatyny namoczonej w minimalnej ilości zimnej wody

                            - 450 ml śmietanki 30-36%

                            - 160 g koziego serka

                            1. Puree z gruszek podgrzać razem z miodem i sokiem z cytryny, dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać, wystudzić do temperatury pokojowej.
                              1. Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek i galaretkę gruszkową, krótko ubić do połączenia, schłodzić.
                                1. Za pomocą rękawa cukierniczego i tylki do nadziewania nadziać profiterole od spodu.

                                  TRUFLE CZEKOLADOWE Z KARDAMONEM I ORZECHAMI LASKOWYMI.

                                  /proporcje na ok. 20 trufli/

                                  - 200 g śmietanki 30-36%

                                  - pół łyżeczki mielonego kardamonu

                                  - 4 łyżki cukru pudru

                                  - szczypta soli

                                  - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

                                  - 300 g gorzkiej czekolady, posiekanej

                                  - 150 g mielonych lub posiekanych orzechów laskowych, podprażonych

                                  1. Wszystkie składniki z wyjątkiem orzechów umieścić w garnku i podgrzewać na najmniejszej mocy palnika do momentu aż czekolada się całkowicie rozpuści.
                                    1. Przykryć folią tak, aby dotykała powierzchni masy, wystudzić, schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
                                      1. Formować kulki o wadze ok 25 g, obtaczać w orzechach.
                                        podziel się: