Powrót do listy

tort spadochronowy

tort spadochron
tort spadochronowy

beza z 6 białek – ok 12 porcji

 

- 6 białek z jaj L (ok 240g)
- 300 g cukru kryształu (może być cukier drobny) (półtorej szklanki)

- 5ml soku z cytryny (1 łyżeczka)

- 5g skrobi ziemniaczanej (1 łyżeczka)

 

1. Białka ubić do sztywności.

2. Gdy białka będa już ubite, powoli,  łyżka po łyżce wsypywac cukier i kontynuowac ubijanie aż cukier się całkowicie rozpuści.

3. Dodać sok z cytryny i skrobię i krótko wymieszać.

4. Wyłożyć bezę na dużą blachę z papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z funkcją ‚termoobieg‘ i od razu zmniejszyć temperaturę do ok 100 stopni.

5. Suszyć przez ok 2-2,5 godziny (czas może się różnić w zależności od piekarnika – beza musí być wypieczona i chrupka z zewnątrz, może popękać)

KREM JAGODOWY:

 

- 250g mrożonych jagód

- 1,5 łyżeczki żelatyny

- 200ml śmietanki 30-36% (niepełna szklanka)

- 150g mascarpone

- 30 ml soku z cytryny (2 łyżki)

- 40 g cukru (ok 3 łyżki)

 

1. Jagody, sok z cytryny i cukier zagotować i przetrzeć przez sito.

2. Żelatynę namoczyć w minimalnej ilości wody i gdy napęcznieje dodać do pure jagodowego, wystudzić.

3. Do wysokiego naczynia włożyć mascarpone i kremówkę i ubić na sztywny krem.

4. Do ubitego kremu dodać wystudzone pure i delikatnie wymieszać szpatułką, schłodzić.

 

 

CURD Z LEŚNYCH OWOCÓW

- 2 duże żółtka z jaj L (ok 40g)

- 60g cukru (ok 5 łyżek)

- 60 g masła w temperaturze pokojowej

- pół szklanki pure z owoców leśnych (uzyskanego z ok 250g owoców podgrzanych i przetartych przez sito)

 

1. Wszystkie składniki umieścić w metalowej lub szklanej misce nad garnkiem z gotującą się wodą (kąpiel wodna) i stale mieszając  zagotować, aby curd zgęstniał.

 

 

WYKONANIE TORTU:

 

1. Bezę ułożyć na paterze/talerzu.

2. Wyłożyć krem jagodowy
3. Wyłożyć curd z owoców leśnych.

4. Udekorować świeżymi owocami.