Wietnamskie naleśniki z wieprzowiną

wietnamiskie naleśniki
wietnamiskie naleśniki
Wietnamskie naleśniki z wieprzowiną

Składniki:

Mąka ryżowa 1 szkl.

Mąka kukurydziana ½ szkl.

Mleko kokosowe 1 puszka

Zimna woda 1 ½ szkl.

Cukier do smaku

Sól i pieprz do smaku

Kurkuma 1 płaska łyżeczka

Olej do smażenia

Nadzienie:

Polędwiczka wieprzowa 300g

Kiełki fasoli mung garść

Cebula 1 szt.

Olej sezamowy 1 płaska łyżeczka

Sos sojowy 2 łyżki

Bazylia tajska opcjonalnie

Mięta

Kolendra świeża

Natka pietruszki

Przygotowanie:

Do dużej miski wlej mleko kokosowe oraz szklankę wody. Wsyp mąkę ryżową, mąką kukurydzianą oraz kurkumę. Dopraw odrobiną cukru oraz solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodaj pozostałą wodę.

Polędwiczkę oczyść i pokrój w cienkie paski. Dopraw solą i pieprzem. Cebulę drobno posiekaj. Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju wsyp pokrojoną wieprzowinę i obsmaż aż zacznie robić się rumiana. Dodaj cebulę i smaż aż zmięknie. Pod koniec smażenia dopraw olejem sezamowym oraz sosem sojowym. Usmażone mięso z cebulą przełóż na talerz. Zioła opcjonalnie pokrój w cienkie paski.

Na rozgrzaną i posmarowaną tłuszczem patelnię wlej porcję ciasta i dokładnie rozprowadź. Smaż powoli aż ciasto całkowicie się zetnie a brzegi będą robiły się wyraźnie chrupiące. Na połowę naleśnika wrzuć łyżkę farszu z mięsem. Dodaj kiełki fasoli oraz dużą ilośc posiekanych ziół. Całość złóż na pół i ściągnij z patelni. Proces powtórz do wyczerpania składników

podziel się: