Zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami

zapiekanka
zapiekanka
Zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami

Składniki:

Filet z kurczaka 500 g

Batat 1 szt.

Pieczarki 300 g

Cebula 1 szt.

Czosnek 2-3 ząbki

Natka pietruszki garść

Bulion 1 szkl.

Śmietanka słodka 1 szkl.

Tymianek świeży

Mrożony groszek 1 szkl.

Seler naciowy 2 łodygi

Suszone pomidory ½ szkl.

Mąka pszenna 1 łyżka

Gotowe ciasto francuskie 1 op.

Sól i pieprz do smaku

Oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Kurczaka pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Cebulę pokrój w piórka a czosnek posiekaj. Do rozgrzanego garnka (który możemy później zapiec) wlewamy oliwę i obsmażamy mięso kurczaka. Kiedy zacznie się rumienić dodajemy cebulę a następnie czosnek. Seler naciowy kroimy w plasterki a pieczarki na ćwiartki i dodajemy na patelnie. Całość smażymy ok 3 min. Dodajemy groszek, pokrojone w paski suszone pomidory, tymianek, natkę pietruszki oraz śmietankę. Bulion mieszamy z łyżką mąki i wlewamy na patelnie. Całość podgrzewamy aż sos zgęstnieje – po tym czasie doprawiamy solą oraz pieprzem. Bataty obieramy i kroimy w cienkie plasterki a następnie układamy na powierzchni zapiekanki. Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy z niego serce. Tak przygotowane układamy na plasterkach batatów. Całość posypujemy natką pietruszki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok 20-30 min. Kiedy ciasto będzie rumiane a bataty miękkie nasza zapiekanka jest gotowa! Podajemy z natką pietruszki.

podziel się: