Powrót do listy

Zielony krem z dymki i ziemniaków z oliwą pepperoni

krem z dymki
Zielony krem z dymki i ziemniaków z oliwą pepperoni
  • Szczypior
  • Masło
  • Ziemniaki
  • Bulion warzywny
  • Śmietana 36 %
  • Szklanka z lodem i wodą
  • Papryka Peperoni
  • Czosnek
  • Oliwa
  • Czerwona papryka suszona
  • Oliwa peperoni
Szczypior pokroić drobno i smażyć na maśle, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, zalać całość bulionem warzywnym i gotować. Pod koniec dodać smietanę 36 procent i zmiksować. Szczypior pociąć wzdłóż na cienkie paski i zamoczyc w szklance z lodem i wodą. Paprykę Peperoni z zalewy przełożyć do rondla razem z czosnkiem i zalać oliwą. Podgrzewać 7 min po czym przełożyć do blendera, dodać paprykę czerwona suszoną i zmiksować. Zostawić na 10 min po czym przelać przez sito i zostawić aż olej się przecedzi.
Zupe tzw Vichysoise można podawać na zimno lub na ciepło. Udekorować środek szczypiorem i polać oliwą peppreoni.