Zielony krem z dymki i ziemniaków z oliwą pepperoni

krem z dymki
krem z dymki
Zielony krem z dymki i ziemniaków z oliwą pepperoni
  • Szczypior
    • Masło
      • Ziemniaki
        • Bulion warzywny
          • Śmietana 36 %
            • Szklanka z lodem i wodą
              • Papryka Peperoni
                • Czosnek
                  • Oliwa
                    • Czerwona papryka suszona
                      • Oliwa peperoni

                        Szczypior pokroić drobno i smażyć na maśle, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, zalać całość bulionem warzywnym i gotować. Pod koniec dodać smietanę 36 procent i zmiksować. Szczypior pociąć wzdłóż na cienkie paski i zamoczyc w szklance z lodem i wodą. Paprykę Peperoni z zalewy przełożyć do rondla razem z czosnkiem i zalać oliwą. Podgrzewać 7 min po czym przełożyć do blendera, dodać paprykę czerwona suszoną i zmiksować. Zostawić na 10 min po czym przelać przez sito i zostawić aż olej się przecedzi.

                        Zupe tzw Vichysoise można podawać na zimno lub na ciepło. Udekorować środek szczypiorem i polać oliwą peppreoni.

                        podziel się: