Powrót do listy

Zraziki wieprzowe faszerowane kiszoną kapusta w sosie kminkowym / smażone kluski

Zrazy wieprzowe
Zraziki wieprzowe faszerowane kiszoną kapusta w sosie kminkowym / smażone kluski

Składniki:

•     Szynka wieprzowa

•     Kmin rzymski w ziarnach

•     Ziele angielske

•     Czarny pieprz w ziarnach

•     Mąka do obtoczenia

•     Sól / pieprz grubo mielony

•     Kiszona kapusta – ok . 500 – 600 g

•     Marchewka

•     Olej lniany lub rydzowy

•     Demi glace - bulion wołowy

•     Smalec

•     Wino czerwone wytrawne

•     Masło

Dodatki:

•     Ziemniaki – ok. 1 kg, typ C

•     Zółtko

•     Mąka

•     Szałwia

•     Masło

•     Pieprz

•     Sól

 

Na patelnię wysypuję trochę kminu rzymskiego, ziela angielskiego oraz sporą ilość pieprzu w ziarnach  chwilą prażę. Studzę, przesypuję do moździerza i ucieram. Kapustę kiszoną wcześniej moczę w wodzie. Po odsączeniu kroję i ścieram do niej jedną marchewkę. Dokładnie mieszam aż składniki się przegryzą. Polewam olejem lnianym. Szynkę wieprzową kroję na dość cienkie kawałki, a później rozbijam je tłuczkiem. Dokładnie solę i posypuję przygotowanymi wcześniej prażonymi przyprawami.  Kładę na nich kapustę i dokładnie zawijam w roladkę. Żeby się nie rozpadły dokładnie domykam ich boki, a później związuję sznurkiem. Na patelni rozpuszczam smalec, zrazy obtaczam w mące i smażę po kilka minut z każdej strony aż mięso zarumieni się na złocisty kolor. Następnie podlewam je czerwonym, mocno wytrawnym winem i bulionem wołowo - wieprzowym – powinien przykryć mięso. Duszę pod przykryciem przez ok. godzinę.

 

Zabieram się za smażone kopytka. Ziemniaki przeciskam przez praskę. Wbijam do nich 1 żółtko i powoli dosypuję mąkę aż ciasto będzie miało zbitą konsystencję i będzie odklejało się od ręki. Następnie rozkrajam ciasto na dwie części, formuję wałek i wycinam kopytka. Kluski gotuję w dużej ilości wody. Gotuję je ok. 2-3 minut od wypłynięcia. Przesmażam je na maśle i kilku listkach szałwii. Kluski pieprzę i solę.

 

Zrazy podaję na talerzu razem z kopytkami.