Zraziki wieprzowe faszerowane kiszoną kapusta w sosie kminkowym / smażone kluski

Zrazy wieprzowe
Zrazy wieprzowe
Zraziki wieprzowe faszerowane kiszoną kapusta w sosie kminkowym / smażone kluski

Składniki:

• Szynka wieprzowa

• Kmin rzymski w ziarnach

• Ziele angielske

• Czarny pieprz w ziarnach

• Mąka do obtoczenia

• Sól / pieprz grubo mielony

• Kiszona kapusta – ok . 500 – 600 g

• Marchewka

• Olej lniany lub rydzowy

• Demi glace - bulion wołowy

• Smalec

• Wino czerwone wytrawne

• Masło

Dodatki:

• Ziemniaki – ok. 1 kg, typ C

• Zółtko

• Mąka

• Szałwia

• Masło

• Pieprz

• Sól

Na patelnię wysypuję trochę kminu rzymskiego, ziela angielskiego oraz sporą ilość pieprzu w ziarnach chwilą prażę. Studzę, przesypuję do moździerza i ucieram. Kapustę kiszoną wcześniej moczę w wodzie. Po odsączeniu kroję i ścieram do niej jedną marchewkę. Dokładnie mieszam aż składniki się przegryzą. Polewam olejem lnianym. Szynkę wieprzową kroję na dość cienkie kawałki, a później rozbijam je tłuczkiem. Dokładnie solę i posypuję przygotowanymi wcześniej prażonymi przyprawami. Kładę na nich kapustę i dokładnie zawijam w roladkę. Żeby się nie rozpadły dokładnie domykam ich boki, a później związuję sznurkiem. Na patelni rozpuszczam smalec, zrazy obtaczam w mące i smażę po kilka minut z każdej strony aż mięso zarumieni się na złocisty kolor. Następnie podlewam je czerwonym, mocno wytrawnym winem i bulionem wołowo - wieprzowym – powinien przykryć mięso. Duszę pod przykryciem przez ok. godzinę.

Zabieram się za smażone kopytka. Ziemniaki przeciskam przez praskę. Wbijam do nich 1 żółtko i powoli dosypuję mąkę aż ciasto będzie miało zbitą konsystencję i będzie odklejało się od ręki. Następnie rozkrajam ciasto na dwie części, formuję wałek i wycinam kopytka. Kluski gotuję w dużej ilości wody. Gotuję je ok. 2-3 minut od wypłynięcia. Przesmażam je na maśle i kilku listkach szałwii. Kluski pieprzę i solę.

Zrazy podaję na talerzu razem z kopytkami.

podziel się: