zupa jak u Salci

zupa jak u Salci
zupa jak u Salci
zupa jak u Salci

SKŁADNIKI:

2 l wywaru z kaczki

500 g gotowanego mięsa z kaczki z wywaru

4 ziemniaki

1 marchewka

¼ selera

1 pietruszka

1 duża cebula

4 duże ząbki czosnku

1/3 kostki masła

1/4 szklanki rodzynek

4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki

1 łyżka miodu

listek laurowy

ziele angielskie

1 łyżeczka cynamonu

szczypta imbiru, słodkiej papryki, majeranku

sól

pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Do ugotowania bulionu potrzebujemy mięsa z kaczki, ziela angielskiego i liści laurowych.

Marchewkę, seler, pietruszkę kroimy w plasterki, dodajemy do wywaru i gotujemy aż warzywa będą lekko miękkie. Mięso rwiemy na drobne kawałki i dodajemy do wywaru. Następnie dodajemy listek laurowy i ziele angielskie. Zostawiamy zupę do zagotowania.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na dużej łyżce masła aż będzie delikatnie szklista. Dodajemy czosnek, jeszcze chwilkę smażymy i wkładamy do garnka z zupą. Ziemniaki kroimy w kostkę, wrzucamy do zupy i gotujemy 10 minut.

Następnie wrzucamy rodzynki, dżem z porzeczki, miód, cynamon, imbir, słodką paprykę, pieprz, odrobinę soli i na końcu majeranek. Doprawioną zupę gotujemy jeszcze 5 minut pod przykryciem.

Zupę możemy podawać z odrobiną startego cynamonu na wierzchu.

podziel się: