zupa krem z czekoladą i orzechami

zupa krem z czekoladą i orzechami
zupa krem z czekoladą i orzechami
Źródło:
zupa krem z czekoladą i orzechami

Składniki:

2 l wody

700 ml bulionu warzywnego

50 g masła

300 ml mleka

2 średnie cebule

1 por

1 średni kalafior

1 seler korzenny

2 pietruszki

2 marchewki

2 ziemniaki

100 g czekolady białej

kilka listków świeżej kolendry

4-5 ziaren ziela angielskiego

3 listki laurowe

szczypta gałki muszkatołowej

pieprz

sól

Przygotowanie:

Warzywa umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki lub w kostkę. Cebulę posiekać. Na patelni roztopić masło i obsmażyć wszystkie warzywa, zaczynając od najtwardszych. Kalafior dodać na końcu i smażyć przez 2-3 minuty.

Wodę zagotować. Do gotującej się wody dolać bulion. Obsmażone warzywa przełożyć do garnka z bulionem. Dodać przyprawy. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie, ok. 30 min. Po ugotowaniu wyjąć ziele, liście i zblendować na wolnych obrotach aż zupa będzie gładka. Dodać mleko i wymieszać.

Zupę podawać posypaną listkami kolendry i drobno pokrojoną czekoladą.

podziel się: