zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów

zupa pomidorowa
zupa pomidorowa
zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów

POMIDORYPORMARCHEWSELERPIETRUSZKACEBULAPIECZARKISZPINAKCZOSNEKSÓLOLIWA Z OLIWEKKOPEREK SWIEŻY 2 PĘCZKISKÓRKA Z CYTRYNYJOGURT KOKOSOWYPIEPRZ 10 ZIARENZIELE ANGIELSKIE 5 ZIAREN

Warzywa namoczyć w zlewie i umyć nastepnie przełożyć do melaksera (oprócz marchwi) i rozdrobnić. Przełożyć wszystkie warzywa do garnka 5 litrowego i zalać 3 l wody, dodać ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Gotować 45 min. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni, umyć pomidory i przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem, naciąć nożem na spodzie krzyżyk, przekroic na pół i wstawić do pieca na 10W międzyczasie umyć pomidory, naciąć nożem na spodzie krzyżyk i przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Po 2 minutach odlać wodę i pomagając sobie nożykiem zdjąć skórę z pomidorów, następnie wyciąć nasadę łodygową i pokroić na ćwiartki. Przełożyć pomidory do garnka i dusić ok 20 min.Odcedzić wywar do nowego garnka. Do pomidorów dodać ugotowana marchew i zmiksować blenderem po czym przetrzeć przez sito do garnka z wywarem. Dodać przecier pomidorowy, doprawić solą i gotować 30 - 45 min. W tym czasie przygotować garnek z wrzątkiem i miskę z lodem i wodą. Oddzielić liście od łodyg, najpierw parzyć łodygi ok 1 min, liście na ok 30 sek.Odcedzić i przełożyć do lodu na 1 min następnie osuszyć na pielusze tetrowej.Koper przełożyć do blendera kielichowego, zalać olejem rzepakowym i miksować ok 1 min. Następnie przełożyć masę na sito i pomagając chochlą delikatnie przetłoczyć olej do miski zostawiając resztki kopru na sicie.Zupę pomidorową przyprawić syropem agawy i częscia jogurtu.Na talerzu głębokim ułożyć makaron i zalać zupą, jogurt wymieszać energicznie łyżką i ułożyć na wierzchu zupy, polać oliwą koperkową do okoła.

podziel się: